« back

The Big House

Yuen Long

year: 2016
status: initial concept
type: SHK - shopping mall
area: -
cost: -

M
L
L
M
M
L
M

The design concept wants to add "domestic characters" to the neutral grey box of the existing mall by using the legitimate construction element: the signboard, and turn it into a state of art. It also echoes the window element of a house. Each sideboard is a prism, with 2 sides, 1 top surface and 1 bottom surface. The size of the prism, its proportion and materiality will change along the facade. On the southern side, the dominant tempered colour glass sides of the prisms cast coloured shadows onto the neutral back wall, adding delights that vary throughout the day to the views from the school. As one moves towards the prominent south-east corner, the coloured glass side gradually decreases and the display areas increases, framing advertisements that made visible to the pedestrians and passengers. The canopy strip, below 6m, will be cladded with a durable external composite cladding with timber veneer, again, adding domestic characters to the Big House. In contrast, the underside is carefully tiled wiht a bright colour, and with details which can be enjoyed while waiting for buses or entering the mall. At night, this becomes an advertisting strip that goes around the perimeter of the building.

The domestic character of the Big House, is also defined by the idea of "mall as an attractor". What kind of space and experience the shopping mall provides to attract people to spend half a day there? The podium, with a large void above, provides natural daylight, ventilation, warmth and other elements that is essential for a natrual environment. This external interior landscape and the internal shopping spaces create a hybrid experience of picnic and shopping. Families, friends and couples are able to spend a day or half to enjoy having picnic on the grass with trees as shelter within the shopping mall. This hybrid of the two experiences creates a new identity and unique domestic character to the shopping mall as well as the neighbourhood urban area.

 

 

Design Team: Annette Chu, Tommy Yeung, Loky Leung, Gabriel Lee